Inleiding in de psychologie is geschreven voor hbo-studenten die beroepsmatig met mensen zullen gaan werken. De psychologie biedt handvatten om het gedrag van mensen te kunnen beschrijven, begrijpen en verklaren. Dit boek behandelt een selectie van aspecten van de hedendaagse psychologie, waarmee studenten inzicht verkrijgen in de wetmatigheden die aan het gedrag van mensen ten grondslag liggen. Daarnaast leren zij beter reflecteren op hun eigen beroepsmatige reacties.
In de online leeromgeving bij dit boek vinden studenten kennisvragen, inzichtvragen en opdrachten. De kennisvragen stellen de student in staat om per hoofdstuk na te gaan of de aangeboden leerstof voldoende is opgenomen. De inzichtvragen helpen studenten om na te gaan of zij de psychologische verschijnselen, wetmatigheden en theorieën herkennen in het gedrag van mensen. De opdrachten bieden de mogelijkheid om niet alleen psychologische verschijnselen te leren herkennen, maar om de opgedane inzichten ook toe te passen op de problemen waarmee mensen worstelen.
In deze herziene, derde editie is in het eerste hoofdstuk het gen-omgevingsverband en het biopsychosociale model toegevoegd. In hoofdstuk 3 is de bespreking van het geheugen en de aanwezigheid van schema's uitgebreid. In hoofdstuk 4 is de zelfdeterminatietheorie toegevoegd. In hoofdstuk 5 is meer aandacht besteed aan gender en in hoofdstuk 7 is boulimia nervosa als psychische stoornis toegevoegd en zijn de diverse vormen van behandelingen uitgebreider beschreven.
Inleiding in de psychologie is geschreven voor de propedeutische fase van alle hbo-opleidingen die het vak Psychologie in hun curriculum hebben opgenomen.
Met dit boek krijgen jij en je studenten toegang tot de uitgebreide online omgeving van studiemeister. Als docent krijg je de beschikking over een breed aanbod aan collegematerialen, zoals extra oefeningen, casussen en presentaties die eenvoudig op maat kunnen worden aangeboden. Je studenten verdiepen hun kennis en verbeteren hun vaardigheden met uitlegvideo's, samenvattingen, toetsvragen en begrippentrainers. Zo zijn je studenten goed voorbereid en kun jij tijdens de lessen de verdieping opzoeken!
Gert Alblas studeerde Sociale- en Organisatiepsychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij gaf les aan de Sociale Academie en de Open Universiteit, waar hij vakken zoals Psychologie en Organisatiecultuur verzorgde. Daarnaast schreef hij diverse studieboeken, waaronder Gedrag in Organisaties en Inleiding in de Groepsdynamica.