
De welzijnsreglementering blijft een complexe aangelegenheid. Dit voornamelijk door het feit dat er bij inbreuken vaak toepassing gemaakt moet worden van verschillende rechtstakken. Naast een benadering vanuit het arbeidsongevallen- en welzijnsrecht zal inderdaad vaak ook toepassing kunnen of zelfs moeten gemaakt worden van het strafrecht, burgerlijk aansprakelijkheidsrecht en verzekeringsrecht.
Het boek is onderverdeeld in twee grote delen: (1) strafrechtelijke verantwoordelijkheid en (2) burgerlijke aansprakelijkheid.
In het eerste deel worden zowel het legaliteitsbeginsel als het personaliteitsbeginsel toegelicht. Hierbij wordt aandacht besteed aan de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de rechtspersoon enerzijds en de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van bepaalde natuurlijke personen anderzijds. We eindigen met een uiteenzetting over de straftoemeting.
In het tweede grote onderdeel wordt de burgerlijke aansprakelijkheid besproken. Hierin komt hoofdzakelijk het stelsel van de immuniteit aan bod.
Het boek is grotendeels gebaseerd op niet-gepubliceerde rechtspraak die verzameld werd door de auteurs. In totaliteit gaat het om een 320-tal uitspraken van Nederlandstalige rechtbanken en hoven.
De reeks Sociale Praktijkstudies behandelt zowel actuele als tijdloze onderwerpen uit het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht. De reeks geeft op wetenschappelijk verantwoorde wijze, maar pragmatisch en praktijkgericht, een stand van zaken rond de besproken thema’s.
Steeds mee blijven in uw vakgebied? Met een reeksabonnement ontvangt u automatisch elke nieuwe uitgave in deze reeks, en dat aan een voordelige abonnementsprijs, die 20% goedkoper is dan een losse uitgave.
Nous publions uniquement les avis qui respectent les conditions requises. Consultez nos conditions pour les avis.