
De koop als bijzondere overeenkomst is onderhevig aan een grote pluriformiteit. Naargelang de partijhoedanigheid en de materie is het gemeen kooprecht, consumentenkooprecht of Weens Koopverdrag van toepassing (in samenlezing met bijzondere wetgeving zoals de onrechtmatige bedingenleer bij b2c en b2b). Deze fragmentering blijft (nog steeds) te betreuren. De hervorming van het Burgerlijk Wetboek (en meer specifiek de recente oprichting van de commissie voor Boek 7 (Bijzondere overeenkomsten)) biedt echter een goede opportuniteit om naar een meer gestroomlijnd kooprecht te gaan; een truncus communis met afwijkingen in zover supranationaal recht dat nodig maakt.
Deze nieuwe editie, een grondige herwerking van de uitgave uit 2007, geeft een grondig (up-to-date) overzicht van de gevolgen van de koopovereenkomst.
Met de Richtlijn Consumentenkoop 2019 (2019/771) en de Richtlijn Digitale Inhoud en Digitale Diensten (2019/770) verdwijnt de Richtlijn Consumentenkoop 1999. Beide richtlijnen moesten omgezet worden ten laatste op 1 juli. Zij werden net zoals de vorige keer (met de omzetting van de Richtlijn Consumentenkoop 1999) evenwel laattijdig omgezet. De wet van 20 maart 2022 zet de regels om voor de contracten (dan wel leveringen) na 1 juni 2022. Voor de levende dieren blijft de oude consumentenkoop nog even van toepassing totdat de wetgever een specifiek regime aanneemt.
Naast deze grondige wijziging van het consumentenkooprecht zijn ook andere wijzigingen (indirect) van belang voor het kooprecht zoals de nieuwe b2b-wetgeving, de wet(swijziging) inzake betalingsachterstand (nieuwe regels vanaf 1 februari 2022) en het nieuwe goederenrecht, bewijsrecht, familiaal vermogensrecht en verbintenissenrecht om maar enkele te noemen.
Nu het oude verbintenissenrecht nog even van toepassing blijft, werd telkens het oud BW en nieuw BW vermeld.
Interview met de auteurs
Van aanbouwwetgeving tot gestroomlijnd geheel? De hervorming van het kooprecht
Auteurs Bernard Tilleman en Frederik Van den Abeele laten hun licht schijnen over de complexiteit van de wetgeving rond koopovereenkomsten en bespreken de nieuwigheden en troeven van De gevolgen van de koop.
Nous publions uniquement les avis qui respectent les conditions requises. Consultez nos conditions pour les avis.