Wat is vrijmetselarij? Met welke bedoelingen vergaderen mensen op geregelde tijdstippen om samen rituelen uit te voeren? Over deze vragen buigt de auteur zich in deze tekst.
Vrijmetselarij bestaat in haar institutionele vorm 300 jaar. Ondertussen is de wereld grondig veranderd. Beantwoord de methode die vrijmetselarij introduceerde nog wel aan de verzuchtingen van zoekende mensen vandaag? De auteur beantwoordt deze vraag met een beslissend ‘ja’. Ja zeker, vrijmetselarij biedt de mogelijkheid om eenheid en samenhang tot stand te brengen. Door methodisch aan zichzelf te werken, beogen vrijmetselaars de samenleving te verbeteren. Dit is in tijden van globalisering en polarisatie broodnodig. Omdat ieder mens nood heeft aan zingeving en cohesie en omdat deze dynamiek doorheen de eeuwen de ontwikkeling van de mensheid faciliteerde, zijn culturele fenomenen als vrijmetselarij voor de toekomst van groot belang. De geest van vrijmetselarij verschijnt in dit boek als een uitdrukking van de beschavingsdynamiek die de mensheid kenmerkt. Methodische zelfwerkzaamheid bracht de grote culturen die de mensheid rijk is tot leven en is ook het kloppende hart van de loge.
De lezer krijgt met deze tekst inzage in de rituele praktijk en het symbolische universum van vrijmetselarij. Ook komt het centrale symbool van de Opperbouwmeester aan bod. De auteur maakt duidelijk dat de heersende onderscheidingen tussen regulier en niet-regulier of dogmatisch en a-dogmatisch, misleidend en onvruchtbaar zijn. Daarom presenteert hij een dieptepeiling naar het doel en de betekenis van vrijmetselarij.