Dit boek onderzoekt hoe de Vlaamse Gemeenschap de voorwaarden kan scheppen waaronder een sterke, door de overheid op toereikende wijze gefinancierde openbare omroep kan opereren naast eveneens levensvatbare particuliere mediabedrijven. De focus ligt daarbij op de openbare-omroepopdracht van de VRT en van een aantal andere openbare omroepen. Het centrale uitgangspunt van de studie is dat een nauwkeurige en kernachtige afbakening van de publieke taak van de openbare omroep, alsook een effectief toezicht op de naleving van de grenzen van die publieke taak, essentieel zijn om te verzekeren dat een openbare omroep niet marktverstorend werkt.
Het boek toetst de geldende Vlaamse mediaregelgeving en de huidige beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT aan de hogere Europese normen inzake mediapluralisme en eerlijke concurrentie, enerzijds, en aan de best practices uit onder meer de Franse Gemeenschap, Nederland en Duitsland, anderzijds. Het onderzoek sluit af met een reeks concrete beleidsaanbevelingen om tot een meer nauwkeurige en accurate omschrijving van de publieke taak van de VRT te komen.
Elke Cloots is docent Mediarecht aan de Universiteit Antwerpen en advocate bij Demos Public Law.Claire Buggenhoudt is doctor in de Rechten en advocate bij Demos Public Law.Stefan Sottiaux is hoogleraar Grondwettelijk recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven en advocaat bij Demos Public Law.