Het boek verkent de (mogelijke) betekenis van economische, sociale en culturele mensenrechten in de Belgische rechtsorde. Die sociaaleconomische grondrechten worden nog al te vaak stiefmoederlijk behandeld. Het legt uit wat de internationaalrechtelijke betekenis is van elk grondrecht, gaat na hoe elk recht al doorwerkt in de Belgische rechtsorde, en hoe het nog aan betekenis kan winnen.
In een eerste titel komen het concept en de rechtsbronnen van economische, sociale en culturele rechten aan bod. De tweede titel besteedt aandacht aan de beschermingsmechanismen binnen de Verenigde Naties, de Raad van Europa, de Europese Unie en de Belgische rechtsorde. Beide titels zijn, met uitzondering van het hoofdstuk over de conceptuele aspecten van economische, sociale en culturele rechten, informatief van aard. Ze vormen de achtergrond voor titel drie. Titel drie behandelt systematisch de inhoud van elk recht. In titel vier staat het boek stil bij de sociale grondrechten van twee kwetsbare groepen: kinderen en migranten.
Om de praktische bruikbaarheid te verhogen is gekozen voor een opdeling in elk hoofdstuk tussen de rechtsbronnen, de doorwerking en betekenis in de Belgische rechtsorde, en de internationaal- en Europeesrechtelijke interpretatie, eerder dan voor een geïntegreerde behandeling van Belgisch, Europees en internationaal recht. De afdeling over de internationaal- en Europeesrechtelijke interpretatie is telkens geordend per instrument, eerder dan per thema. Deze structuur speelt in op de vaststelling dat boeken zelden gelezen, maar vaak geconsulteerd worden.
De Algemene praktische rechtsverzameling (APR) bestudeert alle deeldomeinen van het recht. Ze verschaft u als praktijkjurist wetenschappelijke en gebruiksklare kennis over uw vakgebied.
Steeds op de hoogte blijven? Met een reeksabonnement ontvangt u automatisch elke nieuwe uitgave in deze reeks, en dat aan een voordelige abonnementsprijs, die 20% goedkoper is dan een losse uitgave.
Interview met Prof. dr. Wouter Vandenhole
Prof. dr. Wouter Vandenhole (Universiteit Antwerpen) verkent de (mogelijke) betekenis van economische, sociale en culturele rechten voor de Belgische rechtsorde. Kunnen ze een bron van inspiratie zijn voor de Belgische rechtspraak?
>>> Lees het volledige interview