Binnen het SBO-project Family Solidarity 2.0 onderzochten we vier jaar lang de normen, verwachtingen en billijkheid van solidariteit in diverse familievormen. We gebruikten hierbij het concept ‘Familie 2.0’ om te verwijzen naar de grote diversiteit aan gezinsvormen die vandaag bestaat, en waarbij bloedverwantschap en wettelijke verbintenissen niet langer de enige of dominante criteria voor integratie en lidmaatschap vormen.
Hoewel de traditionele familie die gebaseerd is op bloedverwantschap en wettelijk bevestigde afstamming niet per se verouderd is, kan het niet langer als allesomvattend model dienen waarrond onze samenleving is georganiseerd. Hierdoor ontstond de nood aan het bestuderen van casussen die de diversiteit van Familie 2.0 vertegenwoordigen. Binnen ons project brachten we in kaart hoe complexe en diverse Families 2.0 functioneren, hoe leden van Familie 2.0 onderling steun uitwisselen, hoe ze dit ervaren, en waar dit in spanning staat met het huidige sociaal-juridische kader.
Dit boek bundelt de eerste resultaten uit de verschillende deelstudies van ons project. Ze illustreren onder andere de rijkheid en complexiteit van solidariteitsbanden binnen families: op microniveau (tussen familieleden), op mesoniveau (binnen families en organisaties die werken met families) en op macroniveau (ons wettelijk en normatief kader).