'Eten als dieren is een verbluffend knappe en bijzondere introductie in de wetenschap van gezond eten.' – Dr. Michael Mosley, auteur van The Fast 800
Hoe komt het dat een baviaan en een schimmel instinctief weten wat ze moeten eten voor een optimale gezondheid en een perfecte balans qua eiwitten, vetten en koolhydraten? En hoe komt het dat wij mensen dan zoveel moeite hebben om ons te houden aan de aanbevolen dagelijkse voeding en er zoveel mensen kampen met overgewicht? Onze evolutionaire voorouders bezaten ooit het vermogen om precies te weten welk voedsel en op welk moment van de dag hun lichaam nodig had, in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Wanneer en waarom zijn we dit vermogen verloren en hoe kunnen we dit terugkrijgen?
Voedings- en ecologiedeskundige David Raubenheimer en prijswinnend bioloog en onderzoeker Stephen Simpson beantwoorden deze vragen in een meeslepend verhaal, gebaseerd op vijf eurekamomenten die ze hebben meegemaakt tijdens hun baanbrekende onderzoek. Het boek deelt hun kleurrijke wetenschappelijke reis – van Kaapstad tot de woestijnen in Australië – met als hoogtepunt een voedingstheorie die ingrijpende gevolgen heeft voor onze huidige epidemie van metabole zieken en obesitas. Deze theorie zal ons begrip van voeding volledig veranderen. Aan de hand van verschillende onderzoeken bewijzen Raubenheimer en Simpson dat eetlust kan worden gehackt – we leren te eten als dieren voor een optimale gezondheid, voor verhoogde vruchtbaarheid of voor een langere levensduur.
Raubenheimer en Simpson bieden in Eten als dieren ook nuttige recepten om de ongewenste bijwerkingen van allerlei diëten te verklaren, om controle te krijgen op onze voedselomgeving en om te laten zien hoe lekker en gezond eten weer deel uit kan maken van goed eten. Eet als dieren en je zult precies weten welk voedsel je lichaam daadwerkelijk nodig heeft.
'Eten als dieren is een must-read. Dit prachtig geschreven boek geeft een ontzettend originele en overtuigende verklaring voor hoe het kan dat zoveel van ons te maken krijgen met overgewicht in de hedendaagse voedingsindustrie.' – Marion Nestle, emeritus hoogleraar Voeding en Volksgezondheid
'Eindelijk een logisch boek over eetpatronen en voeding. In een wereld vol foutieve informatie over wat en wanneer te eten zorgt Eten als dieren voor een frisse wind. Ik kon het niet wegleggen.' – David Sinclair, auteur van Langer gezond leven