Na een lange institutionele crisis en anderhalf jaar regering in lopende zaken, werd uiteindelijk een akkoord gesloten over de zesde staatshervorming. De contouren van deze staatshervorming, die nog volop in uitvoering is, komen in dit boek aan bod.
Belangrijker nog dan de details van deze staatshervorming, is echter de vraag welke toekomst België nog heeft op lange termijn.
Deze bundel biedt reflecties over deze basisvraag, om uitdagingen en knooppunten te identificeren, taboes te doorbreken en voorstellen te lanceren. De grote delen van het institutionele kader worden behandeld: taal en territorialiteit, de dubbele gelaagdheid van het federale staatsbestel, Brussel, de bevoegdheidsverdeling, fiscale autonomie en de financieringswet, en sociale zekerheid.
Hiervoor werden experten bij elkaar gebracht van beide zijden van de taalgrens en uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Zij geven een levensverwachting van België en sparen daarbij geen heilige huisjes, of die nu gaan over taalgrenzen, Brussel, het exclusiviteitsbeginsel, of sociale en financiële transfers.
Met bijdragen van Patricia Popelier en Dave Sinardet, Philippe Van Parijs, Jan Velaers, Wouter Pas, Hugues Dumont, Hendrik Vuye, Jürgen Vanpraet, Sébastien Van Drooghenbroeck, Bruno Peeters, André Decoster en Willem Sas, en Bea Cantillon.