Frantz Van Dorpe (1906-1990) was een succesvol ondernemer en van 1965 tot 1976 voor de CVP burgemeester van de stad Sint-Niklaas. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond hij in het gewapend verzet.
Minder bekend is dat Van Dorpe voor de Tweede Wereldoorlog een actieve en bepalende rol speelde in het antidemocratische en Groot-Nederlandse Verdinaso van Joris van Severen. Frantz Van Dorpe was betrokken bij tal van gewelddadige incidenten, werd meerdere keren gekwetst en zelfs neergeschoten. Vanaf de tweede helft van de jaren 30 werd hij de belangrijkste figuur in de verschillende verruimingsoperaties die het Verdinaso ondernam om invloed te verwerven bij het Belgische establishment. Bij het begin van de Duitse bezetting probeerde Van Dorpe nog om met het Verdinaso een rol van betekenis te spelen maar begin 1941 keerde hij zich af van elke vorm van collaboratie. Kort daarna werd hij actief in het verzet tegen de Duitse bezetter.
Historicus Jan Creve schreef eerder over het dorp Doel, regionale geschiedenis, Vlaams-nationalisme en het Verdinaso. Met deze publicatie brengt hij – voor het eerst – duidelijkheid over de activiteiten van Van Dorpe voor en tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ook omtrent het Verdinaso deelt de auteur een aantal nieuwe inzichten.