Onderzoek toont onmiskenbaar aan dat een relatief kortdurende, protocollaire behandeling vaak de voorkeur verdient boven een maatbehandeling. Tegelijkertijd knappen niet alle patiënten (voldoende) op van zo'n behandeling. Er treden soms complicaties op en voor (nog) niet alle stoornissen bestaat een wetenschappelijk gefundeerde protocollaire behandeling. Kennis van probleemtaxatie en een geïndividualiseerd behandelplan blijven dan ook noodzakelijk in de cognitief-gedragstherapeutische praktijk. Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie voorziet in die behoefte.
In dit handboek, dat naadloos aansluit bij Praktijkboek geïntegreerde cognitieve gedragstherapie, is cognitieve gedragstherapie breed en diepgaand uitgewerkt. Een stevige theoretische onderbouwing gaat samen met een hoog how to do it-karakter. Veel gangbare interventies staan erin, vaak met overzichtelijke stappenplannen. Het maken van functie- en betekenisanalyses en het uitvoeren van registratieopdrachten worden uitgebreid besproken. Motiveringstechnieken komen aan bod, evenals de therapeutische interactie, de therapeutische relatie en het inschakelen van de omgeving van een cliënt.
Deze tweede druk is volledig geactualiseerd en sterk uitgebreid. Diverse cognitieve en gedragstherapeutische interventies zijn geïntegreerd en er is veel aandacht voor impliciete processen.
Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie is een compleet, onmisbaar boek voor therapeuten in opleiding en ervaren praktiserende therapeuten.
Kees Korrelboom is klinisch psycholoog en cognitief psychotherapeut. Hij werkt als onderzoeker, opleider en behandelaar bij PsyQ Haaglanden. Erik ten Broeke is klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Hij maakt deel uit van Visie, een praktijk voor cognitieve gedragstherapie te Deventer.