Bekroond met de ‘Tweejaarlijkse prijs André Prims voor het gezondheidsrecht 2020-2021’
De Belgische Verzekeringswet 2014 verbiedt het gebruik van genetische gegevens en genetisch onderzoek voor verzekeraars. De auteur gaat na of het verbod op het gebruik van genetische gegevens nog te rechtvaardigen is, gelet op de huidige juridische, wetenschappelijke, ethische en maatschappelijke context.
Dit boek biedt de lezer een grondige analyse van de huidige wettelijke regeling van het gebruik van genetische gegevens in de verzekeringen. Het boek maakt niet enkel een analyse van de huidige wettelijke regeling maar formuleert ook vernieuwende aanbevelingen om de regeling in de Belgische Verzekeringswet 2014 te verbeteren. De auteur geeft daarbij blijk van een eigenzinnige kijk op het gebruik van genetische gegevens in verzekeringen en biedt tal van nieuwe inzichten. Dit boek is daardoor niet enkel relevant voor academici en juristen in het gezondheidsrecht, maar ook voor overheden, verzekeraars, verzekeringnemers, patiëntenverenigingen en alle anderen die in praktijk of beleid met het gebruik van genetische gegevens in verzekeringen in aanraking komen.
Cindy Cornelis studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen. In 2021 promoveerde zij tot doctor in de rechten, onder promotorschap van Prof.dr. Thierry Vansweevelt. Cindy Cornelis publiceert en geeft lezingen in binnen- en buitenland over de juridische aspecten verbonden aan genetische gegevens en genetisch onderzoek. Ze is als academisch medewerker verbonden aan de Universiteit Antwerpen en is werkzaam als advocaat aan de balie van Leuven bij het kantoor Dewallens & partners.