Het is reeds 15 jaar geleden dat de Europese wetgever voor het eerst verordeningen uitbracht die betrekking hadden op de rechtspleging in burgerlijke en handelszaken. Sindsdien zijn er zoveel instrumenten bijgekomen dat men intussen van een volwaardig Europees burgerlijk procesrecht kan spreken. De materie blijft echter voortdurend in evolutie. Eén van de meest spraakmakende ontwikkelingen is de nieuwe Brussel I- of “EEX”-Verordening, die in werking is getreden op 10 januari 2015. De specialisten van de universiteiten van Antwerpen en Leuven hebben dit belangrijke moment aangegrepen om dit Handboek Europees Burgerlijk Procesrecht samen te stellen.
Dit verzamelwerk beoogt deze vrij nieuwe, maar belangrijke materie op een toegankelijke manier te ontsluiten voor de rechtspracticus en biedt een praktisch inzicht in de werking van alle relevante Europese instrumenten ter zake.
Dit handboek is daarom ook een waardevol en nuttig werkinstrument voor zowel advocaten, magistraten en deurwaarders als notarissen en ambtenaren.
Met bijdragen van Benoît Allemeersch, Ingrid Boone, Ilse Couwenberg, Katrien De Vos, Patrick Gielen, Elise Goossens, Anne-Sophie Houtmeyers, Thalia Kruger, Liselot Samyn, Geert van Calster, Fieke van Overbeeke, Lotte Vanfraechem, Melissa Vanmeenen, Alain Laurent Verbeke en Jinske Verhellen.
‘Dit handboek heeft de verdienste dat het de lezer een gestructureerd en grondig overzicht biedt van dit kluwen aan regelgeving en rechtspraak. Het handboek is dan ook een essentieel hulpmiddel, zowel voor de practicus die een specifiek probleem heeft n.a.v. een grensoverschrijdend geschil, als voor de academicus die een overzicht krijgt van de bestaande Europese procesrechtelijke regelgeving en rechtspraak op dit vlak.’
Vincent Spincemaille (advocaat aan de balie van Leuven en verbonden aan de KU Leuven – Instituut voor Sociaal recht) in Tijdschrift voor Privaatrecht 2016, 390.