Dit boek analyseert herstel in natura als vorm van schadeloosstelling wegens contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid. Het schetst het juridisch kader waarbinnen herstel in natura werkzaam is. Het behandelt het begrip, de juridische grondslag en het juridisch regime ervan (toekenningsvoorwaarden en hiërarchische verhouding tot andere remedies). Anders dan schadevergoeding, is herstel in natura het juridisch aanknopingspunt voor een minder rigide en een meer creatieve wijze van schadeloosstelling, die soms meer op de aard van de schade en/of de behoeften van (een van de) partijen is afgestemd. Dit boek behandelt een scala aan toepassingsgevallen waarin herstel in natura voor de schuldeiser, de schuldenaar en soms voor beiden, een nuttig alternatief voor schadevergoeding is. De illustraties bestrijken het contractenrecht, buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht, bijzondere overeenkomstenrecht, consumentenrecht, vennootschapsrecht, arbeidsrecht, verzekeringsrecht … De bepalingen uit het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) en de ontwerpteksten voor een Nieuw Burgerlijk Wetboek zijn reeds geïncorporeerd.
Over dit boek:
“Dankzij dit werk krijgt herstel in natura zonder twijfel een stevige verankering en zal de vrees voor het onbekende in de rechtspraak teruggedrongen worden. Wij voorspellen dat dit briljante werk in België baanbrekend zal zijn.” (Prof. dr. Bernard Tilleman en Prof. dr. Sophie Stijns in het voorwoord van dit boek).
“Une thèse de doctorat particulièrement remarquable a ainsi été défendue, tout récemment, à la Faculté de droit de la K.U.Leuven: son auteur, Sébastien De Rey, propose, de manière fort convaincante, de distinguer la réparation en nature d’autres types de condamnation, à savoir les mesures de prévention du dommage et les mesures de rétablissement qui visent à mettre fin à une situation illicite” (Prof. dr. Patrick Wéry, JLMB 2018, 1901).