'Om de brexit écht te kunnen begrijpen moeten we ver teruggaan in de tijd, meent de Britse historicus Ian Morris. Het lot van een eilandenrijk is een knap in elkaar gevlochten snelcursus Britse geschiedenis.' FD
Toen Groot-Brittannië in 2016 voor een vertrek uit de Europese Unie stemde, beschuldigden voor- en tegenstanders elkaar van onwetendheid, fraude en verraad. In werkelijkheid volgde het Brexit-debat slechts een script dat achtduizend jaar eerder was geschreven, toen de stijgende zeeën de Britse eilanden fysiek van het Europese continent scheidden. Sindsdien wordt het lot van de Britten onmiskenbaar bepaald door de geografie.
In Het lot van een eilandenrijk toont historicus Ian Morris aan de hand van meer dan 50 kaarten hoe de veranderingen in de geografie, migratie, politiek en technologie de geschiedenis van de Britse eilanden hebben bepaald. Morris voert ons mee langs de grootscheepse geografische veranderingen in de laatste ijstijd, het Viking-tijdperk, de Romeinse overheersing, het Verenigd Koninkrijk tijdens de beide wereldoorlogen en de problematiek rondom de Brexit. Tijdens deze historische reis toont Morris de transformatie van Groot-Brittannië van een verdeeld, Eurocentrisch gebied tot een eilandenrijk in het centrum van de wereldmacht, handel en cultuur. Tot slot werpt Morris een blik op de toekomst, waarin de Britten hun plek op het wereldtoneel opnieuw zullen moeten ontdekken.
Ian Morris is historicus en archeoloog. Hij is hoogleraar Klassieke Oudheid en Geschiedenis en directeur van het Archaeology Center aan Stanford University. Daarnaast heeft hij vele boeken op zijn naam staan, waaronder het veelgeprezen De val van het Westen.
'Morris is een heldere denker en een bekwame schrijver.' The New York Times
'Voortreffelijke schrijver.' Bas Heijne, NRC