De toenemende internationalisering van het personen-en goederenverkeer brengt met zich mee dat Belgen vaker in het buitenland verblijven en niet-Belgen zich frequenter in België vestigen. Dit heeft tot gevolg dat rechtsverhoudingen, zowel in België als daarbuiten, meer en meer internationale raakpunten hebben.
Dit betekent ook dat de rechtstak internationaal privaatrecht in de notariële praktijk meer en meer gewicht krijgt.
Het internationaal privaatrecht bepaalt onder meer welke Belgische of buitenlandse raakpunten van belang zijn en in welke mate vreemd recht dan wel Belgisch recht van toepassing is.
Dit handboek bezorgt een overzicht van de rechtsbronnen en verwijzingsregels die gelden voor rechtsverhoudingen met internationale raakpunten. In hoofdzaak verheldert het welke rechtsregels precies van toepassing zijn in concrete gevallen.
Na enkele preliminaire toelichtingen worden in de volgorde van het Burgerlijk Wetboek diverse rechtsverhoudingen besproken die de notaris in de praktijk aantreft: het personen-en familierecht, het goederenrecht, het familiaal vermogensrecht en het verbintenissenrecht. In een laatste deel zijn onderwerpen aan de orde die buiten het burgerlijk recht vallen, namelijk rechtspersonen, de trust en insolventieregelingen.
Het gaat om een alomvattend werk dat praktijkgericht is en modellen en formulieren omvat.