Dit boek biedt een beknopt overzicht van de beginselen van het internationaal publiekrecht. Het is geschreven met het oog op het onderwijs in het bachelorprogramma in de rechten, maar vormt ook een nuttige introductie tot het internationaal recht voor andere gebruikers: hogescholen, diplomatieke en andere professionele opleidingen, en meer algemeen voor praktizijnen, van de advocaat, ambtenaar, bedrijfsjurist en diplomaat tot de magistraat en vertegenwoordigers van de civiele maatschappij.
Bijzondere aandacht gaat uit naar praktijkvoorbeelden, Belgische en internationale rechtspraak en de veelvuldige interacties tussen het internationaal, Europees en nationaal recht. Het boek bevat ook een uitgebreide bibliografie van relevante werken in alle domeinen van het internationaal recht en een overzicht van tijdschriften en websites.
Achtereenvolgens komen aan bod: basiskenmerken, bronnen en subjecten van het internationaal recht; verhouding en wisselwerking tussen internationaal en nationaal recht; jurisdictie; internationale aansprakelijkheid; geschillenbeslechting en rechtshandhaving; basisbeginselen van het recht van internationale organisaties. Ten slotte volgt een kennismaking met de voornaamste mondiale en regionale internationale organisaties, van de Verenigde Naties, de VN-familie van organisaties en de Wereldhandelsorganisatie tot en met de Raad van Europa, de Benelux, de OVSE, de NAVO en de OESO.
Prof. Dr. Jan Wouters is Jean Monnet leerstoelhouder, gewoon hoogleraar internationaal recht en internationale organisaties, directeur van het Leuven Centre for Global Governance Studies en het Instituut voor Internationaal Recht, en bestuurder van het America Europe Fund aan de KU Leuven. Hij is tevens gasthoogleraar aan het Europacollege (Brugge), de Université Panthéon-Assas (Paris II) en Columbia University (New York), en advocaat aan de balie van Antwerpen.