Ruim 19% van de Vlaamse bevolking bestaat anno 2020 uit minderjarigen (Opgroeien, 2021). Het zorgaanbod voor minderjarigen is zeer divers en vindt zowel binnen als buiten de ziekenhuismuren plaats. Een verpleegkundige kan dus binnen verschillende zorgsettings met de pediatrische zorgvrager in contact komen.
Kinderen maken van bij hun geboorte tot de volwassen leeftijd zowel fysiek als mentaal een enorme evolutie door. Hierdoor ervaart het kind specifieke zorgbehoeften en heeft het nood aan een benadering die is aangepast aan zijn ontwikkelingsleeftijd.
Het leerboek pediatrie voor verpleegkunde biedt kennis en inzicht die verpleegkundigen nodig hebben om kinderen én hun omgeving te begeleiden en te verzorgen op een manier die is aangepast aan hun ontwikkelingsniveau.
Dit leerboek is op maat van studenten verpleegkunde en kan gebruikt worden als naslagwerk voor verpleegkundigen die beroepshalve met kinderen in contact komen. Dankzij de tips voor de verpleegkundige praktijk is het handboek praktisch toepasbaar. Het aanvullende materiaal op het online platform ondersteunt de lezer bij de verwerking van de kennis om kwaliteitsvolle zorg aan kinderen te verlenen.
Marissa Lauryssen is bachelor in de verpleegkunde, keuzetraject Kinderverpleegkunde, en behaalde een master in de verpleegkunde en vroedkunde (UAntwerpen). Werkervaring heeft ze opgedaan op een neonatologie-, kinderoncologische afdeling en kinderneurologische dienst. Sinds 2018 is ze lector binnen de bacheloropleiding verpleegkunde van de Thomas More hogeschool, campus Mechelen.