Apen en mensen zien zich in elkaar weerspiegeld. Dat is al sinds mensenheugenis zo: reeds in de eeuw van de Verlichting zocht een man in nood zijn toevlucht in het Apenland. Op hun beurt wilden de apen die hij tegenkwam graag mensen worden.
De Reize door het Aapenland van medisch doctor J.A. Schasz (een schuilnaam van de patriot Gerrit Paape), oorspronkelijk verschenen in 1788, is een Nederlandse satirische roman van de bovenste plank. De scène waarin beschreven wordt hoe de apen collectief hun staartjes afhakken, behoort tot de wereldliteratuur. Sinds de heruitgave in 2006 is de oorspronkelijke editie een moderne bestseller: ze is een ‘hit’ in het onderwijs, maar het Apenland nodigde ook theatermakers, filmers, studenten en scholieren uit tot een bezoek. Zij vonden er bovenal machtsmisbruik, dat van alle tijden blijkt.
Hoe ziet de reis door het Apenland er in nieuwe kleren uit? In modern Nederlands, hertaald door achttiende-eeuwspecialist en Gerrit Paape-biograaf Peter Altena, met nieuwe mikpunten van spot, legt het Apenland de rode loper uit voor nieuwe lezers. Mijn reis door het Apenland blijft het verhaal van een vluchteling en van praatgrage apen die mensen willen worden, maar verschijnt nu bijtend in een wereld van migratie, misogynie en zelfmutilatie, van voorlichters, activisten en bokito’s.