Club utilise des cookies et des technologies similaires pour faire fonctionner correctement le site web et vous fournir une meilleure expérience de navigation.
Ci-dessous vous pouvez choisir quels cookies vous souhaitez modifier :
Club utilise des cookies et des technologies similaires pour faire fonctionner correctement le site web et vous fournir une meilleure expérience de navigation.
Nous utilisons des cookies dans le but suivant :
Assurer le bon fonctionnement du site web, améliorer la sécurité et prévenir la fraude
Avoir un aperçu de l'utilisation du site web, afin d'améliorer son contenu et ses fonctionnalités
Pouvoir vous montrer les publicités les plus pertinentes sur des plateformes externes
Gestion des cookies
Club utilise des cookies et des technologies similaires pour faire fonctionner correctement le site web et vous fournir une meilleure expérience de navigation.
Ci-dessous vous pouvez choisir quels cookies vous souhaitez modifier :
Cookies techniques et fonctionnels
Ces cookies sont indispensables au bon fonctionnement du site internet et vous permettent par exemple de vous connecter. Vous ne pouvez pas désactiver ces cookies.
Cookies analytiques
Ces cookies collectent des informations anonymes sur l'utilisation de notre site web. De cette façon, nous pouvons mieux adapter le site web aux besoins des utilisateurs.
Cookies marketing
Ces cookies partagent votre comportement sur notre site web avec des parties externes, afin que vous puissiez voir des publicités plus pertinentes de Club sur des plateformes externes.
Une erreur est survenue, veuillez réessayer plus tard.
Il y a trop d’articles dans votre panier
Vous pouvez encoder maximum 250 articles dans votre panier en une fois. Supprimez certains articles de votre panier ou divisez votre commande en plusieurs commandes.
This textbook introduces thermodynamics with a modern approach, starting from four fundamental physical facts (the atomic nature of matter, the indistinguishability of atoms and molecules of the same species, the uncertainty principle, and the existence of equilibrium states) and analyzing the behavior of complex systems with the tools of information theory, in particular with Shannon's measure of information (or SMI), which can be defined on any probability distribution. SMI is defined and its properties and time evolution are illustrated, and it is shown that the entropy is a particular type of SMI, i.e. the SMI related to the phase-space distribution for a macroscopic system at equilibrium. The connection to SMI allows the reader to understand what entropy is and why isolated systems follow the Second Law of Thermodynamics. The Second Llaw is also formulated for other systems, not thermally isolated and even open with respect to the transfer of particles. All the fundamental aspects of thermodynamics are derived and illustrated with several examples in the first part of the book. The second part addresses important applications of thermodynamics, covering phase transitions, mixtures and solutions (including the Kirkwood-Buff approach and solvation thermodynamics), chemical equilibrium, and the outstanding properties of water.This textbook is unique in two aspects. First, thermodynamics is introduced with a novel approach, based on information theory applied to macroscopic systems at equilibrium. It is shown that entropy is a particular case of Shannon's measure of information (SMI), and the properties and time evolution of the SMI are used to explain the Second Law of Thermodynamics. This represents a real breakthrough, as classical thermodynamics cannot explain entropy, nor clarify why systems should obey the Second Law. Second, this textbook offers the reader the possibility to get in touch with important and advanced applications of thermodynamics, to address the topics discussed in the second part of the book. Although they may go beyond the content of a typical introductory course on thermodynamics, some of them can be important in the curriculum chosen by the student. At the same time, they are of appealing interest to more advanced scholars.