We zijn verknocht aan de leerstofjaarklas. Daaromheen is ons hele collectieve onderwijsbolwerk en onze identiteit opgebouwd. In dit systeem zijn kinderen of leerlingen kwetsbaar voor stigmatisering en buitensluiting. Dit is tegen de mensenrechten, inhumaan en discriminerend.
Het onderwijs zit vol met vanzelfsprekendheden, zoals de leerstofjaarklas. Om daaraan te ontkomen schreef Dolf van den Berg Naar onderwijs in blauw, bedoeld om uit te dagen en te confronteren, maar ook om hoop en verlangen uit te drukken.
Verscheidenheid is essentieel voor onze evolutie. Kinderen of leerlingen zijn niet gelijk, zij leren niet gelijk en zij leven niet gelijk. Erkenning van die verscheidenheid is de basis voor de ontwikkeling van elk kind of elke leerling. Naast die erkenning is in het onderwijs verticaliteit in programmaopbouw ook van groot belang.
Iedere leerling verdient een eerlijke en rechtvaardige onderwijsplek. We praten niet meer over ‘sterkere’ of ‘zwakkere’ leerlingen, niet meer over achterstanden, niet meer over vooruit zijn, niet meer over zwakbegaafd of hoogbegaafd. Ook niet over gepersonaliseerd onderwijs, maar wel over ontwikkelingsgericht onderwijs in een blijvende dialoog.
Naar onderwijs in blauw:
de kleur van de hoop en het verlangen naar
een verandering van ongekende omvang.
Voor alle kinderen
Dolf van den Berg is emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Centraal in zijn wetenschappelijk werk staat de zoektocht naar opvoeding en onderwijs dat meer in overeenstemming is met de kenmerken van menselijke en professionele ontwikkeling.
www.dolfvandenberg.nl
ISBN: 9789463711111