Het algemeen contractenrecht is het recht dat van toepassing is op elk contract voor zover bijzondere wetgeving er niet van afwijkt.
Het nieuwe verbintenissenrecht, waaronder het algemeen contractenrecht treedt op 1 januari 2023 in werking. Naar aanleiding hiervan hebben Ignace Claeys en Thijs Tanghe hun handboek herschreven. Ze vertrekken dus ditmaal van de regels van het nieuwe Burgerlijk Wetboek, in het bijzonder boek 5. Uiteraard blijven die regels verder in grote mate door de rechtspraak onder het oud BW geïnspireerd.
De structuur van hun huidige handboek hebben ze vanuit de levensfases van het contract ook nog verder vereenvoudigd. In vijf delen behandelen ze de kernvragen die in de levenscyclus van elk contract aan bod komen:
1. Welke mechanismen beperken het handelen van partijen bij het sluiten en uitvoeren van een contract?
2. Is het contract op geldige wijze ontstaan?
3. Wat is de inhoud van het contract en hoe werkt het ten aanzien van partijen en derden?
4. Wanneer is er sprake van een contractbreuk en wat zijn de sancties in geval van een contractbreuk?
5. Welke impact en gevolgen hebben gewijzigde omstandigheden ten aanzien van het contract?
Ignace Claeys is hoogleraar aan de faculteit Recht en Criminologie van de UGent en doceert er sinds 2002 verbintenissenrecht. Hij is er ook voorzitter van het Centrum voor Verbintenissen- en Goederenrecht (CVGR). Sinds 2001 is hij tevens advocaat aan de balie van Brussel. Als partner bij het advocatenkantoor Eubelius begeleidt en staat hij met zijn team in Brussel cliënten bij in hun commerciële contracten en geschillen.
Thijs Tanghe is advocaat in Brussel en legt zich toe op het contracten- en aansprakelijkheidsrecht en op geschillenbeslechting. Daarnaast is hij postdoctoraal medewerker bij het Centrum voor Verbintenissen- en Goederenrecht van de UGent. In 2015 behaalde hij aan de UGent het diploma van doctor in de rechten met een proefschrift over de gedeeltelijke ontbinding en vernietiging van overeenkomsten.
***
Dit handboek is ook inbegrepen in de online opleiding ‘Het nieuwe verbintenissenrecht’. Meer info en inschrijven via https://www.de-experten.be/product/het-nieuwe-verbintenissenrecht/
***