We worden overstelpt met informatie. Op televisie, radio, de kranten of internet… Overal horen we meningen, stellingen en opinies. Maar klopt datgene wat gezegd wordt wel? En, wat vinden we eigenlijk zelf? Hebben we zelf nog de ruimte om na te denken en originele gedachten te ontwikkelen? Of herhalen we alleen maar wat ons door anderen is voorgezegd?
Dit boek probeert het eigen denken te stimuleren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de filosofie, een terrein waarin het denken centraal staat. Twee aspecten worden uitgelicht: De onderzoekende fase waarin het ontwikkelen van eigen gedachten centraal staat en de kritische fase waarin gedachten, stellingen en meningen nader worden onderzocht.
Het boek bevat diverse oefeningen om mee aan de slag te gaan en de filosoof in uzelf wakker te maken.
Fragment:
"Dit boek probeert de filosoof in u, de lezer, wakker te maken. Het woord filosoof verdient in dit kader enige aandacht. Tegenwoordig is er een raar gebruik van het woord filosoof. Wat tegenwoordig een filosoof wordt genoemd, is eigenlijk een filosofoloog: iemand die veel weet van het werk van bekende filosofen. Iemand die Plato en Kant bestudeerd heeft en weet wat bijvoorbeeld Nietzsche heeft gezegd.
Het verschil tussen de filosoof en de filosofoloog is hetzelfde als het verschil tussen de muzikant en de musicoloog, of de kunstenaar en de kunstcriticus. De filosoof, zoals die in dit boek centraal staat, is iemand die vergelijkbaar met de muzikant en de kunstenaar zelf het (denk)proces aan gaat. Kortom: Iemand die zelf vragen stelt, probeert antwoorden te vinden en eigen ideeën en gedachten ontwikkelt..."