Meer dan ooit worden onze hoven en rechtbanken geconfronteerd met verrijkingsvorderingen en zulks in de meest uiteenlopende situaties. Te denken valt aan samenlevingsverhoudingen, affectieve relaties, redders en hulpverleners, precontractuele verhoudingen, vorderingen van en tegen de overheid, enz.
Meer dan vroeger worden deze vorderingen thans met succes bekroond. Dit heeft te maken met een minder abstracte en meer open en contextuele benadering. Zo werd door de rechtspraak bijvoorbeeld aan de subsidiariteitsvoorwaarde een nieuwe invulling gegeven.
Dit werk bespreekt de grondslag, de voorwaarden en de gevolgen van de vordering uit ongerechtvaardigde verrijking. De verrijkingsvordering krijgt in het nieuw BW een wettelijke grondslag en wordt nader geregeld (art. 5.135 e.v. BW). In het werk worden ook de lijnen uitgezet voor verdere rechtsontwikkeling die enkel via de rechtspraak kan geschieden. Een en ander wordt geïllustreerd met overvloedige casuïstiek.
Dat het verrijkingsrecht inderdaad op de drempel van een nieuwe fase staat, bewijst Prof Eric Dirix met zijn boek Ongerechtvaardigde verrijking. Hij biedt tekst en uitleg bij zijn boek en begeleidt u daarmee graag door deze nieuwe evolutie. Lees het interview hier.