In België is niet alleen de burger maar ook de overheid buitencontractueel aansprakelijk onder de voorwaarden van een fout, schade en een oorzakelijk verband tussen de fout en de schade. De cassatierechtspraak breidde de toepassing van artikel 1382 oud BW uit naar de aansprakelijkheid van de wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende overheid. Eenzelfde rechtsgrond voor burger en overheid is het uitgangspunt. Maar dit uitgangspunt is niet onbetwist. De rechtsleer en de rechtspraak grijpen terug naar de ‘eigenheid’ van de overheid, in het bijzonder haar rol in het creëren en controleren van het recht, om uitzonderingen of minstens nuances op het algemene regime te erkennen of te bepleiten.
Dit transversale en gedetailleerde onderzoek naar de plaats van (on)wettigheid binnen (overheids)aansprakelijkheid liet toe een stellingname voor een doorgedreven uniforme toepassing van het gemeen recht te verdedigen. In dit boek vindt de lezer een fundamenteel onderzoek naar het aansprakelijkheidsmechanisme en het foutbegrip, alsook de voorstellen tot verfijning die een eenmaking van het aansprakelijkheidsregime mogelijk maken.
DE AUTEUR
Françoise Auvray was doctoraal onderzoekster aan het Instituut voor verbintenissenrecht van de KU Leuven, waar zij haar proefschrift verdedigde met als promotoren prof. dr. Ilse Samoy (KU Leuven) en prof. dr. Rafaël Jafferali (ULB). Vandaag is zij docente en titularis van de leerstoel ‘Droit de la responsabilité et des assurances’ aan het Centre de droit privé van de Université Libre de Bruxelles. Daarnaast blijft ze verbonden aan het Instituut voor verbintenissenrecht van de KU Leuven.
Sinds 2015 ondersteunt zij als wetenschappelijk medewerkster de commissie voor de hervorming van het verbintenissenrecht (Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek). Tussen 2007 en 2015 was zij advocate aan de balie te Brussel, waar zij voornamelijk cassatiedossiers behandelde.