Op vrijdag 18 november 2022 organiseerde de VUB een colloquium met als thema: de parlementaire soevereiniteit: een constitutionele utopie?
Benevens het schetsen van de historische ontwikkeling van West-Europese (stad)staten naar de moderne parlementaire vertegenwoordigende democratieën werd de vraag gesteld wat er dient te worden begrepen onder het begrip “Natie”. Waarom niet “volk”?
Wat bedoelde de primaire Constituante met het begrip “Natie”? En waarom niet “volk”? En welke betekenis dient er anno 2022 aan dat begrip te worden verleend? De verkozenen in de federale Kamers vertegenwoordigen nochtans die Natie en ontlenen er hun soevereiniteit aan. Maar wat houdt die parlementaire soevereiniteit juist in? Vertoont deze heden nog steeds een absoluut karakter? En op welke wijze zijn de wetgevende vergaderingen samengesteld om op een adequate wijze gestalte te verlenen aan een vertegenwoordiger te zijn van de Natie? Ter gelegenheid van de studievoormiddag werden al deze aspecten en de daarmee overeenstemmende actuele vragen door de deskundigen ter zake op een uitvoerige wijze behandeld.
Naast de teksten van de sprekers die aan dit colloquium hebben meegewerkt, bundelt dit naslagwerk de bijdragen van andere auteurs over het onderwerp.
Het boek bestaat uit de volgende delen: