Het boek start met een duiding van de beginselen, de basisbegrippen -en structuren van het recht. Zo krijgt de lezer eerst een rondleiding in de ‘bronnen en beginselen van het recht’ en de ‘toepassing van het recht’. In de daaropvolgende delen wordt basiskennis meegegeven over de verschillende soorten grondrechten en het staatsrecht.
Daarna komen de relevante rechtstakken aan bod die in de opleiding welzijnswerk behandeld worden. Naast een globaal deel personen- en familierecht wordt nog een apart deel aan het jeugdrecht gewijd. Aangezien cliënten vaak beroep doen op welzijnswerkers in bepaalde fasen van een rechtsproces, krijgt het strafrecht een apart hoofdstuk. Bepaalde aspecten van het verbintenissen- en zakenrecht vragen binnen het welzijnswerk om toelichting en staan in twee aparte delen ondergebracht. Gezien de toegenomen aandacht voor beroepsmatige geheimhoudingsplicht en privacyrecht krijgt de wetgeving hieromtrent in een apart deel de nodige aandacht.
Vanaf deze editie is een deel vreemdelingenrecht toegevoegd. In het beknopt hoofdstuk staan alle relevante en actuele bepalingen rond het verblijf, de beroepsprocedures, inburgering en integratie toegelicht.