Wat zoeken broers en zussen bij elkaar op het vlak van seksuele ontwikkeling en identiteitsvorming? Waarin verschilt die siblingseks van seksualiteit met kinderen van buiten het gezin? De auteurs beschrijven met welke seksuele vragen broers en zussen elkaar tegemoet kunnen treden en welke seksuele spelletjes en nieuwsgierigheden op jonge leeftijd voorkomen. Ze gaan ook in op de grens tussen deze ontwikkelingspsychologisch te situeren spelletjes en nieuwsgierigheid enerzijds en seksueel misbruik en siblingincest anderzijds. Misbruik en incest tussen kinderen en jongeren in ‘horizontale relaties’ binnen eenzelfde gezin komen duidelijk minder aan de oppervlakte dan misbruik en incest in ‘verticale relaties’ tussen ouders en kinderen. Incest in siblingrelaties wordt geringschat; toch zijn de gevolgen ervan niet minder dan na ouder-kindincest. Deze ervaringen hebben een verschillende invloed op het seksuele zelfbeeld van volwassen mannen en vrouwen. Bij broers en zussen in de therapiekamer blijkt er een positieve kracht uit te gaan van het betrekken van siblings bij de therapie. De auteurs beschrijven ook hoe pijnlijke herinneringen aan seksueel machtsmisbruik en grensoverschrijdingen tussen broers en zussen aan bod kunnen komen in therapie.
Dit boek richt zich tot iedereen die meer over dit bijzondere thema wil weten: professionele hulpverleners, ouders en betrokkenen.
Sofie Dieltjens heeft een eigen praktijk en jarenlange ervaring als klinisch seksuologe en relatietherapeute rond problemen op relatie-, seksueel-, en gezinsvlak. Zij studeerde o.a. familiale en seksuologische wetenschappen en pedagogische wetenschappen aan de KULeuven. Patrick Meurs doceert aan het Departement Psychologie en aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KULeuven.
Cahiers Seksuele Psychologie & Seksuologie
Nr. 1. Verborgen onder mijn buik. Zorg- en hulpverlening aan zwangere vrouwen na vroeger seksueel geweld.
Nr. 2. De oorverdovende stilte. Omtrent pedofilie: het gepolariseerde debat voorbij.
Nr. 3. Seksuele ontwikkeling en de rol van broers en zussen.
Nr. 4. Sexy haar en hoofddoek. Seksuele en niet-seksuele betekenissen.
Nr. 5. Hulpverlening bij kindermishandeling. Over individuele weerbaarheid en maatschappelijke kwetsbaarheid.
Nr. 6. Seksueel verlangen en knooppunten. Begeleiden van seksuele processen in de context van partnerrelatie.
Nr. 7. Waarheid, durven... trauma. Seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen en jongeren.
Nr. 8. Ouders en de relationele en seksuele vorming op school. It takes a village to raise a child.