Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was Engelands maritieme superioriteit duidelijk. De beperkingen die door het Verdrag van Versailles aan Duitsland werden opgelegd, verhinderden de oprichting van een vloot die in staat was de Engelsen met kans van slagen het hoofd te bieden. En hoewel Duitsland als gevolg van de in 1935 tussen de twee mogendheden gesloten marineovereenkomst een grote impuls gaf aan de bouw van gevechtseenheden, bleef Groot-Brittannië, toen de oorlog uitbrak op 1 september 1939, de macht behouden in alle zeeën. .
De «Admiraal Graf Spee» was een slagschip in zakformaat dat door Duitsland werd gebouwd binnen de smalle marges die waren toegekend door de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog. Het vermogen was inferieur aan dat van de meeste schepen van de lijn van andere landen, maar de constructie was met de vereiste zorg en aandacht uitgevoerd, zodat de kwaliteit zoveel mogelijk compenseerde voor het verminderde tonnage en het kleinere kaliber. van haar kanonnen, vergeleken met andere slagschepen...
Slag om de Rivierplaat is een verhaal dat deel uitmaakt van de Tweede Wereldoorlog-collectie, een reeks oorlogsromans die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog.