Club utilise des cookies et des technologies similaires pour faire fonctionner correctement le site web et vous fournir une meilleure expérience de navigation.
Ci-dessous vous pouvez choisir quels cookies vous souhaitez modifier :
Club utilise des cookies et des technologies similaires pour faire fonctionner correctement le site web et vous fournir une meilleure expérience de navigation.
Nous utilisons des cookies dans le but suivant :
Assurer le bon fonctionnement du site web, améliorer la sécurité et prévenir la fraude
Avoir un aperçu de l'utilisation du site web, afin d'améliorer son contenu et ses fonctionnalités
Pouvoir vous montrer les publicités les plus pertinentes sur des plateformes externes
Club utilise des cookies et des technologies similaires pour faire fonctionner correctement le site web et vous fournir une meilleure expérience de navigation.
Ci-dessous vous pouvez choisir quels cookies vous souhaitez modifier :
Cookies techniques et fonctionnels
Ces cookies sont indispensables au bon fonctionnement du site internet et vous permettent par exemple de vous connecter. Vous ne pouvez pas désactiver ces cookies.
Cookies analytiques
Ces cookies collectent des informations anonymes sur l'utilisation de notre site web. De cette façon, nous pouvons mieux adapter le site web aux besoins des utilisateurs.
Cookies marketing
Ces cookies partagent votre comportement sur notre site web avec des parties externes, afin que vous puissiez voir des publicités plus pertinentes de Club sur des plateformes externes.
Une erreur est survenue, veuillez réessayer plus tard.
Il y a trop d’articles dans votre panier
Vous pouvez encoder maximum 250 articles dans votre panier en une fois. Supprimez certains articles de votre panier ou divisez votre commande en plusieurs commandes.
This study (the second volume in the Archaeopress series devoted to the publication of ceramics in the Roman Mediterranean and outlying territories from the late Republic to late Antiquity) addresses the level of interregional trade of ceramic building material (CBM), traditionally seen as a high bulk low value commodity, within the ancient Mediterranean between the third century BC and the seventh century AD. It examines the impact of different modes of production, distribution and consumption of CBM and how archaeological assemblages differ from what is predicted by current models of the ancient economy. It also explores how CBM can be used to investigate cultural identity and urban form. CBM has great potential in investigating these topics. It survives in large quantities in the archaeological record; it is transported as a commodity in its own right, not as a container for other products like amphorae. The amount of CBM used in a building can be estimated, and this can be extrapolated to urban centres to model consumption in ways that are not possible for other goods. This allows the potential derivation of economic information to a higher level of precision than is the case for other materials. The material used in this study derives from stratified assemblages from two major ports of the ancient Mediterranean: Carthage and Beirut. CBM as a material is comparable to pottery, only it does not exhibit the same range of forms. This leaves fabric as a major means of analysing CBM samples. For this reason a programme of petrological thin sectioning has been carried out on these assemblages. These data have been combined with the taphonomic and dating evidence from the excavations. The results showed that the levels of imports of CBM into these two cities were much higher than would normally be expected from the orthodox model of the consumer city. They also suggest that CBM can be used as a tool to investigate cultural identity. This study is the second volume in the Archaeopress series devoted to the publication of ceramics in the Roman Mediterranean and outlying territories from the late Republic to late Antiquity. See below for LRFW 1. Late Roman Fine Wares. Solving problems of typology and chronology. A review of the evidence, debate and new contexts (2012) edited by Miguel Angel Cau, Paul Reynolds and Michel Bonifay. ISBN 9781905739462.