Dit boek bundelt de 4 bijdragen van de sprekers van de Themiscyclus Arbeids- en socialezekerheidsrecht 2013.
Het eerste onderwerp is getiteld “Gelijk of ongelijk: de verstrenging van de gelijkgestelde perioden in het pensioenrecht”. Prof. dr. Yves Stevens. behandelt in deze bijdrage de verstrenging van de gelijkgestelde periodes in het pensioenrecht. Na jaren van proliferatie in gelijkgestelde periodes is er een kentering.
De tweede presentatie is van Ellen Van Grunderbeek en handelt over de “Strengere rechten en plichten voor de werkloze: een stand van zaken”. In de actieve welvaartsstaat moeten werklozen worden geactiveerd in de zoektocht naar werk. Ze hebben hierbij tal van rechten maar worden ook geconfronteerd met verplichtingen. Arbeidsbemiddeling is dan ook een belangrijk instrument in de toeleiding naar werk.
Ten derde is er de gezamenlijke bijdrage van Piet Van den Bergh en Prof. dr. Frank Hendrickx. Hun bijdrage behandelt “Uitzendarbeid en terbeschikkingstelling: de Wet 24 juli 1987 en CAO nr. 108”. Uitzendarbeid is incontournable als flexibiliteitsinstrument. Gaandeweg werd dit ook het rekruteringskanaal bij uitstek voor vele ondernemingen. Twee nieuwe instrumenten, namelijk de wet van 26 juni 2013 als CAO nr. 108, bevestigen deze bijkomende rol voor uitzendarbeid.
Ten slotte is er de bijdrage van Prof. dr. Chris Engels. In zijn presentatie wordt “Het toepassingsgebied van de CAO nr. 32bis nogmaals bekeken”. De Europese richtlijn inzake overgang van onderneming kwam tot stand in 1977. Sindsdien heeft het Europese Hof van Justitie zich reeds meer dan 50 maal moeten buigen over prejudiciële vragen hieromtrent. De vraag naar het toepassingsgebied van de Richtlijn, en dus ook van de Belgische implementeringsmaatregel, is niet makkelijk te beantwoorden.