Themis publiekrecht focust dit jaar op een thema waarmee elke praktijkjurist vroeg of laat in aanraking komt: de procedure voor het Grondwettelijk Hof. Hoe voert u een succesvolle procedure voor het Grondwettelijk Hof? Op die vraag trachten de verschillende auteurs een antwoord te geven.
We beginnen met een bijdrage van Evelyne Maes. Zij zal u een overzicht geven van de nieuwe bevoegdheden en de nieuwe regels inzake de rechtspleging voor het Hof. Bijzondere aandacht gaat daarbij uiteraard naar de wijzigingen na de Zesde Staatshervorming en de bijzondere wet van 4 april 2014.
Vervolgens overloopt Peter Schollen de belangrijkste aandachtspunten bij de redactie van een prejudiciële vraag. In zijn lezing worden de mogelijke valkuilen bij het opstellen van een prejudiciële vraag onderzocht en wordt een leidraad gegeven van hoe deze te vermijden.
Ten slotte gaan Elke Cloots en Stefan Sottiaux in op de vraag hoe u voor het Grondwettelijk Hof een beroep kan doen op het EU-recht.
In een vierde en laatste bijdrage is de focus breder. Jan Theunis en Daan Bijnens geven een grondig overzicht over de procesbevoegdheid van rechtspersonen in de publiekrechtelijke geschillenbeslechting. Deze lezing vervangt de in de folder aangekondigde bijdrage van Gunter Maes.