Studenten ervaren de wereld van de micro-economie vaak als zeer abstract. Deze uitgave slaat een brug tussen de concrete belevingswereld van studenten en de abstracte manier waarop in de micro-economie maatschappelijke vraagstukken worden geanalyseerd. De theorie is ruim geïllustreerd met grafieken. Van algebra wordt slechts beperkt gebruik gemaakt. De theorie wordt op de bijbehorende website toegepast op situaties uit het dagelijks leven zoals de sterke prijsdalingen op de woningmarkt, de verhoging van het eigen risico in de zorg en de felle concurrentie op de markt voor mobiele telefonie.
Op deze website worden ook per hoofdstuk extra vragen en opgaven met uitwerking aangeboden. Voor lastige concepten is aanvullende uitleg beschikbaar, vaak in de vorm van filmpjes. Daarnaast bevat de website verbredend en verdiepend materiaal dat de docent de mogelijkheid biedt eigen accenten in de leerstof aan te brengen.
De tweede druk is geheel geactualiseerd en aangevuld met een nieuw hoofdstuk over gedragseconomie. Het hoofdstuk over de maatschappelijke kosten-batenanalyse is uitgebreid.
Toegepaste micro-economie is bedoeld voor studenten aan de lerarenopleiding economie en van bestuurskundige, bedrijfskundige en juridische opleidingen in het hoger onderwijs.
Frank Dietz is sectordirecteur duurzame ontwikkeling van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarvoor werkte hij bij het ministerie van Economische Zaken en doceerde hij economie aan verschillende universiteiten. Wim Heijman is algemeen econoom en bijzonder hoogleraar regionale economie aan de universiteit van Wageningen. Peter Marks is universitair docent economie aan de opleiding Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit te Rotterdam.