De wet van 30 juli 2018 regelt de bescherming van bedrijfsgeheimen. Tijd voor een evaluatie. Wat is een bedrijfsgeheim? Welke gerechtelijke stappen moeten worden ondernomen in geval van het onrechtmatige verkrijgen, gebruiken en openbaarmaken van bedrijfsgeheimen? Welke rechtbanken zijn bevoegd? Hoe wordt de vertrouwelijkheid van bedrijfsgeheimen gewaarborgd tijdens een gerechtelijke procedure? Paul Maeyaert benadert deze aspecten vanuit praktisch standpunt.
Het auteursrecht onderging grondige wijzigingen door de omzetting van de DSM-richtlijn. Niet alleen wijzigden de uitzonderingen, kwam er een nieuw naburig recht voor persuitgevers en is er nu een regeling voor het plaatsen van auteursrechtelijk beschermde werken op platformen (denk bv. aan YouTube). Ook de hele regeling inzake auteurscontracten werd grondig hervormd. Hendrik Vanhees gaat op deze topics grondig in.
Tenslotte zal voor wat betreft het octrooirecht eindelijk het Eengemaakt Octrooigerecht van start kunnen gaan en wordt ook het Europees octrooi met eenheidswerking een realiteit. In de praktijk betekent dit dat aanvragers van octrooien, octrooihouders en andere belanghebbenden andere strategische afwegingen zullen moeten maken in het kader van de bescherming van hun uitvindingen, handhaving van hun rechten en bescherming van hun belangen. Esther van Zimmeren licht deze veranderingen toe.
Auteurs:
Paul Maeyaert is advocaat-partner bij Fencer en gespecialiseerd op het vlak van intellectuele eigendomsrechten en oneerlijke mededinging.
Hendrik Vanhees is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en hoofddocent aan de Universiteit Gent. Aan beide universiteiten doceert hij in verschillende faculteiten het recht van de intellectuele eigendom.
Esther van Zimmeren is hoogleraar Intellectueel Eigendomsrecht & Governance aan de Universiteit Antwerpen.