In 1840 verscheen opeens een fijn wit poeder op de bladeren van Engelse wijnstokken. Het bleek afkomstig van een parasiet die heel Europa zou gaan overspoelen: meeldauw. Rond het moment dat de ziekte de Médoc bereikte, kreeg deze regio te maken met nog een andere uitdaging. Voor de wereldtentoonstelling van 1855 in Parijs besloot de Kamer van Koophandel van Bordeaux een lijst op te stellen van de grootste domeinen in de regio om een hiërarchie van Bordeaux-wijnen (van de eerste tot de vijfde cru) vast te stellen op basis van een anderhalve eeuw lange traditie van informele classificatie. Deze indeling is nog steeds van kracht en is vandaag de dag nog altijd onderwerp van discussie.
De wijnstok wordt verbouwd sinds het begin der tijden en is sindsdien omgeven door geheimen...
Vinifera wil de geschiedenis van de wijn schetsen van de oudheid tot heden, in Frankrijk en in alle wijnbouwlanden, van de amforen van Pompeï tot de biodynamische wijnen die oenofielen vandaag fascineren. Cultureel, religieus, technisch, de geschiedenis van wijn is ook die van onze beschaving.