In dit langverwachte vervolg op haar bestseller werpt Nic Stone een kritische blik op de gebrekkige praktijken en ideologieën die Afro-Amerikaanse jongens en minderheden in het Amerikaanse rechtsysteem discrimineren.
Vernell LaQuan Banks en Justyce McAllister groeiden allebei op in zuidwest Atlanta, een paar straten van elkaar. Jaren later loopt Justyce door de roemruchte zalen van Yale en zit Quan achter de tralies van een jeugddetentiecentrum.
Door middel van flashbacks en brieven aan Justyce – de hoofdpersoon van Wat zou Martin doen? – krijgt Quans verhaal vorm. Problemen thuis en misverstanden op school leiden tot ontmoetingen met de politie en moeilijke beslissingen. En dan is er een dode agent en een wapen met Quans vingerafdrukken erop. Hoe kan het dat een doodgewone jongen als Quan zomaar verzeild raakt in een moordzaak? Quan weet het zelf ook niet.
Quotes over Wat zou Martin doen?:
'Een krachtig, ontwrichtend verhaal dat je niet weg kunt leggen en dat de geschiedenis en de huidige situatie van racisme in Amerika blootlegt.' John Green
'Ongelooflijk, eerlijk, hartverscheurend! Een must-read!' Angie Thomas, auteur van The Hate U Give
'Het verhaal van Justyce is serieus, grappig, pijnlijk menselijk en hoopvol. Ik ben voor altijd veranderd.' Becky Albertalli, auteur van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld
'Rauw en aangrijpend.' Jason Reynolds, auteur van 67 seconden
'Wat Justyce en Manny overkomt is nog steeds de dagelijkse realiteit voor veel te veel mensen. Ouders die hun kinderen moeten bijbrengen hoe ze zich moeten gedragen als ze met de politie in aanraking komen, omdat ze het anders misschien niet overleven. En jongeren die elke dag voor de keuze staan: blijf ik mijn best doen of haak ik af? Dit boek heeft me echt de ogen geopend. Het kan zo niet langer.' Margot Reesink, vertaler van Wat zou Martin doen?