Bij het uitstippelen van een adequaat HR-beleid is het een uitdaging om zich binnen de contouren van de wetgeving te bewegen. In dit boek bieden de auteurs een handig overzicht van de relevante, vooral arbeidsrechtelijke, regels. Het boek is op maat gesneden van wie, zonder gespecialiseerde juridische voorkennis, behoefte heeft aan basisinformatie.
Eerst komen de regels aan bod die de individuele arbeidsverhouding beeersen: de aanwerving, de belangrijkste dimensies van de tewerkstelling en het ontslag. Daarbij ligt de nadruk op de interactie tussen de meest uiteenlopende regels en de doelen van een performant personeelsmanagement. Denk bijvoorbeeld aan de impact van diverse afwezigheden en de arbeidstijdregeling. Wie met zijn twee voeten in de HR-praktijk staat, weet dat de vertegenwoordigers van de werknemers vaak een belangrijke rol spelen. Hoe zit het precies met de regeling van de collectieve arbeidsverhoudingen? Wat is de rol van de diverse organen, vooral dan op ondernemingsniveau? Tal van arbeidsvoorwaarden maken het voorwerp uit van een collectieve arbeidsovereenkomst, maar is die wel bindend? En als het niet echt botert, is collectieve actie – waaronder staking – mogelijk. Ook op al die facetten laten de auteurs hun licht schijnen.
Dit boek is tegelijk een complement bij het Handboek HRM, dat ingaat op de diverse HRM-theorieën en -praktijken. Dat maakt de combinatie van deze twee boeken uniek.