Zoals bekend, is het verbintenissenrecht grondig gewijzigd sinds 1 januari 2023. Dit boek bevat een bespreking van het nieuwe verbintenissenrecht, waarbij zowel de contractuele als de quasi-contractuele verbintenissen aan bod komen. De auteur legt hierbij de nadruk op de beginselen, zonder al te zeer in te gaan op de casuïstische rechtspraak. Het werk wil een helder en praktisch bruikbaar overzicht bieden voor de rechtspracticus en de student.
Achtereenvolgens behandelt de auteur het wettelijk kader (titel I), de definitie en essentiële bestanddelen van de verbintenis (titel II), de verbintenissen uit rechtshandeling (titel III), de verbintenissen uit de wet (titel IV), de gemeenschappelijke kenmerken van contractuele en niet-contractuele verbintenissen (titel V) en het bewijsrecht (titel VI). Het boek bevat tevens een handige woordenlijst met vertaling naar het Frans van een aantal belangrijke verbintenisrechtelijke concepten, een concordantietabel en een uitgebreid trefwoordenregister.
Het verbintenissenrecht wordt in dit boek gezien als één radertje van de ruimere machinekamer die het vermogensrecht is. Het boek vormt dan ook de kristallisering van twee decennia onderwijs en onderzoek in het verbintenissenrecht, goederenrecht, vermogensrecht en vastgoedrecht.
Vincent Sagaert is gewoon hoogleraar aan de KU Leuven en aan de KULAK en gastprofessor aan de UHasselt. Hij is directeur van het Instituut voor Goederenrecht en voorzitter van de Afdeling Privaatrecht aan de KU Leuven. Hij is in de praktijk actief als advocaat bij Eubelius in Brussel, waar hij zich toelegt op het vastgoedrecht.