Ons niveau van beschaving is af te meten aan hoe wij met dieren omgaan. ‘Hebben we die beschaving nog altijd niet bereikt? Dan moeten we op het gras durven lopen,’ zei Karl Marx. Dus lak hebben aan de regels en onrechtvaardige wetten overtreden. Illegale actie droeg eerder bij aan de emancipatie van onder anderen arbeiders en vrouwen – en aan het tegengaan van klimaatverandering. Maar terwijl klimaatactivisten vooral onze toekomst willen redden, strijden dierenbevrijders liever tegen peilloos lijden in het hier en nu.
De dierenbevrijders is een wervelende historie van een radicale, wereldwijde beweging, ooit ontstaan in Nederland en nog altijd actief. Hoe gaan ze te werk? Helpt het dieren echt? En tot hoever kun je gaan? Moet om de sympathie van de publieke opinie te behouden elke actie niet vreedzaam zijn? En heeft het wel een toekomst, nu veel onvrede wordt ingekapseld door politieke partijen en bovengrondse dierenclubs? Het boek is een bijzondere mix van geschiedschrijving, analyse en indringende impressies van wat de dierenbevrijder drijft.
Jeroen Siebelink is onderzoeksjournalist en schrijver van literaire non-fictie. Van zijn hand verscheen recent het opzienbarende Onder de beesten, Undercover in de bio-industrie. Ook schreef hij de bedrijfsbiografieën van de Partij voor de Dieren, De Vegetarische Slager en Tony’s Chocolonely, alsmede de roman Pels.