Het recht van de Europese Unie beïnvloedt het dagelijkse leven van miljoenen mensen. Desondanks is de Europese Unie voor veel burgers een complex labyrint en blijven veel belangrijke vragen onbeantwoord. Hoe komt Europese wetgeving precies tot stand? Wat is het verschil tussen een verordening en een richtlijn? Wat zijn de gevolgen van een arrest van het Hof van Justitie? Hoe zit het nu precies met de bevoegdheidsverdeling tussen de verschillende instellingen van de Unie en de lidstaten? Het is maar een greep uit de talloze vragen die kunnen opduiken bij het lezen van een willekeurig nieuwsbericht over de Europese Unie. Door het beantwoorden van die vragen en andere concrete vragen wordt het recht van de Europese Unie in dit boek uitgelegd.
Peter Van Elsuwege is professor EU-recht en Jean Monnet Chair aan de Universiteit Gent, waar hij co-directeur is van het Ghent European Law Institute. Daarnaast is hij gastdocent aan het Europacollege.
An Vermeersch is lector EU-recht aan HOGENT, professor sportrecht aan de Universiteit Gent en als vrijwillig medewerker verbonden aan het Ghent European Law Institute.
Liesbet Van den Broeck is agent van het Koninkrijk België bij het Hof van Justitie van de Europese Unie en als praktijkassistente verbonden aan het Ghent European Law Institute.