Na vijftig jaar staatshervorming hebben de debatten over de toekomst van het Belgische federalisme nood aan een nieuwe wind. Hoe kan het Belgische federalisme de efficiëntie van het overheidsbeleid verbeteren en beter de democratische principes waarborgen? Waar ligt de ideale balans tussen deelstatelijke autonomie en federale cohesie? Heeft de Belgische staatsstructuur baat bij een vorm van asymmetrisch federalisme? Blijven staatshervormingen het resultaat van nachtelijke kasteeldiscussies tussen partijvoorzitters, of dringt een nieuwe, meer democratische methode zich op? Is het überhaupt nog mogelijk om de noodzakelijke tweederdemeerderheden te vinden in de huidige context van toenemende polarisering?
Dit verzamelwerk bundelt verschillende bijdragen die inspiratie bieden voor een volgende
staatshervorming. Enerzijds gaat dit project in op de vraag of de klassieke methode van de staatshervorming voorbijgestreefd is, en zo ja, of er dan betere alternatieven zijn. Anderzijds buigt dit project zich ook over enkele hete hangijzers van de Belgische bevoegdheidsverdeling, in het bijzonder het klimaatbeleid en justitie.
Editors
Karel Reybrouck is postdoctoraal onderzoeker in het grondwettelijk recht aan het Leuven Centre for Public Law.
Stefan Sottiaux is professor grondwettelijk recht aan de KU Leuven en advocaat aan de balie van Antwerpen.
Wouter Pas is staatsraad in de afdeling Wetgeving van de Raad van State en vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan het Leuven Centre for Public Law.