De Duinenabdij van Koksijde was een grootmacht in middeleeuws Vlaanderen. Honderden religieuzen bewerkten duizenden hectare grondbezit, van Noord-Frankrijk tot Zeeland en zelfs tot in Engeland. Maar ook na 1500 bleef deze abdij belangrijk voor de streek in de IJzerregio. Van deze grote bedrijvigheid getuigt het rijke abdijarchief, met dikke boeken met rekeningen, pachtcontracten, brieven, kaartboeken enz.
In opdracht van het gemeentebestuur van Koksijde doorploegde Jan Van Acker die archieven en spitte hij ongekende goudbrokjes geschiedenis naar boven. Hij reconstrueerde de ontwikkeling van de grote hoeven die ook vandaag nog een landmark vormen in het landschap. De lange stoet van pachters en hun families die ons in de bronnen tegemoetkomen uit ver vervlogen tijden, geven een gezicht aan de mannen en vrouwen die het land eeuwenlang hebben bewerkt. Maar ook het wel en wee van de streek, zoals hongersnoden, oorlogen, overstromingen, slechte oogsten, veesterfte of confiscaties worden rijkelijk gedocumenteerd. De nationalisatie en de verkoop van de bezittingen van de abdij rond 1800 vormen het eindpunt van deze studie.
Pachtboeren en duinheren. De uithoven van de Duinenabdij (1550-1800) biedt een bijzonder brede inkijk in het plattelandsleven van de regio Koksijde-Veurne en ver daarbuiten. Een onmisbaar instrument voor historici, heemkundigen en genealogen die op basis van dit boek verder onderzoek verrichten naar de rijke geschiedenis van de machtige Duinenabdij.
Met vele schema’s, kaarten en prachtige originele illustraties die vaak niet eerder werden gepubliceerd.
Jan Van Acker (°1962) is sinds 2011 als historicus verbonden aan het Museum van de Duinenabdij in Koksijde. Hij publiceert vooral over Veurne-Ambacht en religieuze instellingen uit het Ancien Régime.