Het functioneren van de overheid ligt onder een vergrootglas. Parlementaire onderzoeken hebben laten zien dat burgers ernstig in de problemen komen door handelen van de overheid. Denk aan de toeslagenaffaire en de aardgaswinning in Groningen. Managers in de publieke sector moeten hun keuzes bij het uitvoeren van overheidsbeleid nadrukkelijker verantwoorden aan verschillende partijen: de politiek, burgers en bedrijven en hun eigen medewerkers. De tweede herziene uitgave van Publiek management gaat over het vak publiek management en de uitdagingen die daarbij horen.
De auteurs hebben de eerste uitgave uit 2018 een volledige make-over gegeven. De inhoud is geactualiseerd, herzien en fors uitgebreid. Achttien hoofdstukken, geschreven door verschillende auteurs, vertellen het verhaal van het dagelijks werk van de publieke manager. Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1 behandelt ‘management naar boven’, met onderwerpen als beïnvloeding door en van de politiek, verantwoording afleggen over functioneren en financiën, strategisch management en crisismanagement. In het tweede deel, over ‘management naar buiten’, ligt de nadruk op het belang van netwerken, het meewegen van verschillende belangen, burgerparticipatie en de invloed van digitalisering. Deel 3 gaat over ‘management naar binnen’, met hoofdstukken over manieren om het werk te organiseren, verandermanagement, prestatiemanagement, diversiteit en inclusie, en integriteit en sociale veiligheid.
Bij dit boek hoort aanvullend onlinemateriaal: korte video’s met toelichtingen van de auteurs (kennisclips) en een begrippentrainer.
Dit boek is geschreven voor studenten van opleidingen bestuurskunde en aangrenzende vakgebieden in het wo en hbo en hun docenten. Daarnaast is het geschikt voor externe cursusaanbieders en hun cursisten. Tenslotte kan het interessant zijn voor professionals die beleid en organisatie in het publieke domein vormgeven, als manager, adviseur of betrokken uitvoerder.
De tweede editie is volledig geactualiseerd en bevat de meest recente wetenschappelijke inzichten en actuele illustraties uit de praktijk van publiek management.
De tweede editie is ook volledig herzien en uitgebreid met nieuwe thema’s en hoofdstukken
Ook het auteursteam is om die reden uitgebreid met experts op de verschillende deelterreinen van publiek management van verschillende universiteiten.
Management in drie richtingen vormt nu de basis voor de structuur van het boek: naar boven (richting politiek en bestuur), naar buiten (richting de samenleving en naar binnen (richting medewerkers).
De spanning tussen wat bestuurlijk legitiem is en organisatiekundig effectief is een tweede lijn die door het boek loopt.
Bij de meeste hoofdstukken is ook een kennisclip beschikbaar die toegankelijk is via de website van Coutinho.
Sandra Groeneveld en Joris van der Voet werken bij het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden en zijn verbonden aan het Leiden Leadership Centre.