Systemische counseling & systeemtherapie: Systemische coaching - Wanneer veranderingsprocessen beginnen buiten de psychotherapie.
Het concept van de systemische benadering is voor veel mensen een mysterie, en daarom is de gedachte aan systemische therapie, systemische begeleiding of systemische supervisie een gedachte die maar bij weinigen opkomt. Toch betekent "systemisch" niet meer dan dat een bepaalde groep mensen een systeem vormt. Veel bekender zijn termen als "gezinstherapie", "groepscoaching" of "werkbegeleiding", die alle op hetzelfde gericht zijn.
De inhoud van het boek is als volgt:
Wat is de aanpak? Constructivisme Therapie & Counselling 11 methoden van systemische begeleiding Kinder- en jeugdpsychotherapie Systemische coaching
Voor veel mensen, en vooral voor gezinnen, vormen systeemtherapie en counseling de laatste kans om een geschil nog eens te begraven, de problemen uit de weg te ruimen en weer tot elkaar te komen.
Waarom begrijpen dan zo weinig mensen dit concept? Waarom wordt er niet duidelijker over gesproken dat ouders ook niet volmaakt zijn en dat het dus geoorloofd is om hulp te zoeken? Waarom wordt het gezinsleven en/of het beroepsleven altijd als idyllisch voorgesteld, terwijl dat helemaal niet het geval is?
Dit zijn nu juist de aspecten waar vooral jongeren op een bepaald moment achter komen: Wanneer zij te snel en te jong ouders worden, of wanneer zij binnen hun beroep geconfronteerd worden met mensen die zelf eigenlijk dringend therapie nodig hebben.
Systeemtherapie behandelt precies deze dingen en is ook voor iedereen toegankelijk. Hoe zo'n therapie precies verloopt, hoe counseling werkt en hoe supervisie wordt uitgevoerd, wordt in dit boek uitgelegd.