In dit boek worden onder de noemer Vermogensrecht het goederenrecht en het contractenrecht op een unieke en geïntegreerde wijze besproken.
Deze zevende editie heeft de recente wijzigingen in de materie geïntegreerd: boek 3 “Goederen” van het Burgerlijk Wetboek, dat in werking is getreden op 1 september 2021 en boek 5 “Verbintenissen”, dat in werking treedt op 1 januari 2023 en ook de omzetting van de Richtlijn Consumentenkoop 2019 en de Richtlijn Digitale inhoud en digitale diensten..
Deel I bespreekt de algemene begrippen van het vermogensrecht, met onder meer de vermogensleer en het onderscheid tussen de soorten goederen. Deel II is gewijd aan eigendom en eigendomsovergang. Aan bod komen o.a. het eigendomsrecht zelf, onverdeeldheid en mede-eigendom, koop en kanscontracten. In deel III zijn de overeenkomsten inzake gebruik en genot van een goed aan de beurt, nl. huur, lening, erfdienstbaarheden, vruchtgebruik, erfpacht, opstal. Deel IV en Deel V behandelen de diensten- en vaststellingsovereenkomsten. Het betreft aanneming, de Woningbouwwet, bewaargeving, sekwester, lastgeving en dading.
Vincent Sagaert is gewoon hoogleraar te Kortrijk en Leuven (KU Leuven- Kulak) en gastprofessor aan de UHasselt. Hij is directeur van het Instituut voor Goederenrecht en advocaat bij Eubelius te Brussel.
Bernard Tilleman is gewoon hoogleraar te Kortrijk en Leuven (KU Leuven-Kulak), gastprofessor aan de UHasselt en prodecaan van de Rechtsfaculteit van de KU Leuven. Hij is codirecteur van het Instituut voor Contractenrecht en directeur van het Centrum voor Rechtsmethodiek.
Alain-Laurent Verbeke is gewoon hoogleraar Privaatrecht en Onderhandelen en bemiddelen (KU Leuven) en advocaat bij Greenille Private Client Team (Deloitte Legal). Hij is codirecteur van het Instituut voor Contractenrecht en van het Centrum voor Notariaat, en directeur van het Rector Dillemans Instituut Familiaal Vermogensrecht. Hij is tevens Visiting Professor of Law in Harvard en Professor of Law in Tilburg en UCP Lisbon.