Alles wat nieuw is verliest ooit zijn glans – zelfs spannende relaties, topbanen en schitterende kunstwerken. Na verloop van tijd merken we niet meer op wat mooi, of juist verschrikkelijk is in ons leven. Het vermogen van de mens om zich aan te passen is essentieel voor ons voortbestaan, maar zorgt ook voor blinde vlekken. Daardoor zijn we ons vaak niet bewust van de dingen die langzaam maar zeker om ons heen ontwikkelen. We raken gewend aan luchtvervuiling of blijven in ongezonde relaties. En ernstiger: we worden blind voor ons eigen wangedrag en voor ongelijkheid, maar zijn ook meer geneigd om verkeerde informatie te geloven.
Maar wat als we een manier konden vinden om alles opnieuw te zien? Wat als we ons weer open kunnen stellen, niet alleen voor al het moois, maar ook voor de slechte dingen die we niet meer opmerken en dus niet proberen te veranderen? In Kijk nog eens bundelen Tali Sharot en Cass R. Sunstein inzichten uit de neuro- en gedragswetenschappen om ons te tonen hoe we de wereld met nieuwe ogen kunnen bekijken, ingesleten routines kunnen doorbreken en onze hersenen kunnen resetten voor een gelukkiger leven.
Tali Sharot is hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan University College London en MIT. Daarnaast is ze de directeur van het Affective Brain Lab aan UCL. Haar TED Talks worden door miljoenen mensen bekeken.
Cass R. Sunstein is hoogleraar en directeur van het Program on Behavioral Economics and Public Policy aan Harvard. Van zijn hand verschenen tientallen boeken, waaronder de bestsellers Nudge en Ruis, over gedragsbeïnvloeding en het nemen van betere beslissingen.