Dyslexie is geen stoornis. Dat ziet Irene Besnard-van Baaren al decennialang, werkend met haar originele, talentvolle dyslectische leerlingen. Ook internationaal onderzoek toont aan dat dyslexie niet enkel belemmeringen inhoudt, maar vaak samengaat met talenten. Onder dyslectici vinden we de ingenieurs, architecten, meubelmakers, kunstenaars en verzorgers. Wat zij gemeen hebben, zijn hun neurale verbindingen voor het leren lezen, die zich langzamer ontwikkelen dan bij de meeste andere mensen.
Dit fenomeen is grotendeels erfelijk. Als je echter weet waarnaar je moet kijken, kun je een mogelijke dyslectische aanleg al vaststellen lang voordat het kind leert lezen, en kun je het kind ook helpen om onverwachte leesproblemen te voorkomen.
Dit boek beschrijft het beschikbare onderzoek en de behandeling van kinderen in het basisonderwijs. Hiermee kunnen ouders, leerkrachten en dyslexiebehandelaars bijdragen aan de groei en bloei van het kind met dyslexie.
Na geruime tijd in het regulier en speciaal onderwijs gewerkt te hebben, maakte
Irene Besnard-van Baaren de stap naar het Centrum Educatieve Dienstverlening in Rotterdam als schoolbegeleider. Daarnaast had zij met een collega
Praktijk BLOM, een kleine kinderpraktijk voor begeleiding op leer- en sociaal-emotioneel gebied. Ze schreef Module 3 (over spelling) van de ‘Leerroutes Dyslexie’ en werkte mee aan de publicatie van ‘
Dyslexie360. Een totaalplaatje’. Tevens was ze lid van het bestuur van de Stichting Dyslexie Fonds.
ISBN: 9789463713931
*** Recensie NBD Biblion, 22 februari 2023
Een verhelderend boek over dyslexie bij kinderen. Dyslexie houdt niet enkel belemmeringen in, maar gaat vaak samen met talenten. Dyslexie is grotendeels erfelijk. Dit boek beschrijft het beschikbare onderzoek en de behandeling van kinderen met dyslexie in het basisonderwijs. Hiermee kunnen ouders, leerkrachten en dyslexiebehandelaars bijdragen aan de groei en bloei van het dyslectische kind. Helder en begrijpelijk geschreven. Met illustraties.
*** Recensie Lara Gasparini, tijdschrift
Logopedie, januari-februari 2023
Via een overzicht van heel wat verschillende onderzoeken en behandelingen slaagt de auteur er in de lezer van een bredere kijk te verschaffen op de term dyslexie en hoe men dyslectische kinderen beter kan begrijpen en helpen. Daarnaast geeft ze haar eigen ervaringen mee, die ze heeft opgedaan in verschillende scholen en in haar eigen praktijk. Zo wordt er, naast taal- en fonologische problemen, naar de visuele en motorische aspecten gekeken. Bovendien is psycho-educatie ook een niet te onderschatten aspect in de behandeling van dyslexie. Het boek is bestemd voor ouders, leerkrachten en dyslexiebehandelaars.