De Wet van 4 februari 2020 heeft het goederenrecht grondig hervormd. Deze wet voert een nieuw Boek 3 in het nieuw Burgerlijk Wetboek in. Alle regels inzake eigendom, mede-eigendom, vruchtgebruik, burenrelaties, erfpacht en opstal zijn hierdoor gewijzigd. Het gaat om een grondige modernisering van het goederenrecht. De nieuwe regels zijn op 1 september 2021 in werking getreden.
Dit boek 'Goederenrecht' is in wezen een nieuwe editie van het werk uit 2014, dat toen voortbouwde op het basiswerk van de professoren Derine, Van Neste en Vandenberghe, dat intussen meer dan dertig jaar geleden verschenen is. Gelet op de zeer ingrijpende wijzigingen is deze uitgave dan ook veel meer dan een nieuwe editie, het is eigenlijk een nieuw boek.
Het biedt een systematisch en vernieuwend overzicht van de klassieke leerstukken in het goederenrecht: vermogen, goederen, eigendom, vruchtgebruik, erfdienstbaarheden, erfpacht, opstal, ontstaan van zakelijke rechten, overdracht van zakelijke rechten en uitdoving ervan.
Het werk combineert theorie met praktijkgerichte casussen. Het kadert het goederenrecht in het verbintenissenrecht, contractenrecht, zekerhedenrecht, administratief recht, mensenrechten, fiscaal recht, enz. Voor de praktijk van het vastgoedrecht en vermogensrecht is dit een niet te missen standaardwerk.
Het boek 'Goederenrecht' maakt deel uit van de reeks Beginselen van het Belgisch Privaatrecht.
Interview met Prof. Dr. Vincent Sagaert
Als auteur van het boek Goederenrecht legt Prof. Dr. Vincent Sagaert ons graag uit wat deze nieuwe wetgeving precies zo uniek maakt en welke rol het boek kan spelen voor het omzetten van de wetten naar de praktijk.