In dit handboek wordt de materie van de personenbelasting gestructureerd en op een originele manier behandeld. Zowel het standpunt van de fiscale administratie als de interpretatie ervan in de fiscale rechtspraak komen aan bod.
Het boek geeft een duidelijk antwoord op klassieke vragen zoals: wat is het toepassingsgebied van de personenbelasting? Hoe wordt de personenbelasting berekend? Hoe zit het met inkomsten uit onroerende goederen en met inkomsten uit roerende goederen en kapitalen? Wat zijn de beroepsinkomsten en beroepskosten? Wanneer heeft men te maken met diverse inkomsten?
Het belangrijkste aspect bij de berekening van de personenbelasting is de toepassing van de verschillende belastingverminderingen. Sinds de zesde staatshervorming geldt een onderscheid tussen federale en gewestelijke belastingverminderingen, wat de berekening van de personenbelasting ingewikkeld maakt. Het handboek behandelt de gewestelijke belastingverminderingen zoals deze bestaan in het Vlaamse Gewest.
Het handboek kan op verschillende niveaus worden gelezen, afhankelijk van de behoefte van de lezer. Naast een overzichtelijke omschrijving van de basisregels en -structuur, geeft de auteur ook meer gedetailleerde informatie. Daardoor is het handboek interessant als studieboek voor het hoger onderwijs en als referentiewerk voor praktijkmensen die in aanraking komen met de dagelijkse toepassing van de personenbelasting.
Het handboek wordt afgesloten met een geïntegreerde oefening (aanslagjaar 2023) die toelaat de kennis van de materie te testen. De oplossing wordt eveneens ter beschikking gesteld.
***
Prof. dr. Inge Van De Woesteyne promoveerde in 1999 tot doctor in de rechten met het proefschrift “Verdeling, fusie en splitsing van vennootschappen in de inkomstenbelasting. Het spanningsveld tussen de boekhoudkundige verwerking en de fiscale behandeling”. Ze legt zich binnen de onderzoeksgroep Fiscaal recht van de UGent toe op de personenbelasting, vennootschapsbelasting en het boekhoudrecht.