We zijn bang voor de robot. Massawerkloosheid, afstompend werk en grote ongelijkheid is wat de nieuwe robot ons zal brengen. Althans, dat is wat het meeste onderzoek probeert te bewijzen.
In dit boek kijken de auteurs kritisch naar de wijze waarop Vlaamse en Nederlandse bedrijven met de nieuwste technologie omgaan. Hun beeld is heel anders. We hebben juist te weinig robots, te weinig nieuwe technologie en te weinig vernieuwing. Om mee te kunnen in de vaart der volkeren hebben we juist méér technologie nodig.
Verschillende auteurs kijken naar de redenen waarom de moderne werknemer de nieuwe technologie wantrouwt, of dat wantrouwen gerechtvaardigd is, en wat nodig is om de noodzakelijke vernieuwing van het werk in de Lage Landen voor elkaar te krijgen.
Het boek bestaat uit volgende hoofdstukken:
Hoe past de robot in de huidige samenleving? Levert meedenken en meepraten over nieuwe technologie iets op? Wat betekent het dat technologie mensgericht is? Wanneer kun je zeggen dat je digitaal vaardig bent? Zijn die robots en nieuwe technologie wel veilig? Hoe ziet een nieuwe organisatie er dan uit?Steven Dhondt schreef samen met Luc Huyse Onverwerkt verleden. Hij werkt nu samen met Ezra Dessers aan projecten over technologie en werk. Robot zoekt collega is de neerslag van het Strategisch Basisonderzoeksproject Paradigms 4.0, een samenwerking tussen ingenieurs, marketeers en sociale wetenschappers van de KU Leuven, de Antwerp Management School en TNO. Het project is met steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) uitgevoerd.